image

Ingrediens

Shiso

Shiso er en japansk krydderurt som også kaldet Japansk mynte eller Perilla. Det er en meget aromatisk krydderurt, der ses i mange forskellige asiatiske kulturer. Den har en smag der minder om mynte, persille og basilikum – den er også i familie med både basilikum og mynte.  
  
Shiso har hjerteformede blade og en karakteristisk hård og rug overflade. Nogle kalder den for ‘brændenældens asiatiske mindre stikkende slægtning’. Det er en meget taknemmelig urt, der gror i store buske. Så snart du høster af planten og skærer de yderste blade af, genopstår de som fugl Fønix, for der går ikke lang tid før den er vokset ud igen. Den kommer både i en lilla, rød og grøn udgave, hvor specielt den grønne anvendes i urtemedicin.  
 
Når du anvender shiso skal du være særlig opmærksom, det er en meget kraftig urt, og kan hurtigt blive meget dominerende i den mad du laver. 
  
Shiso er god at bruge til at koge i suppe eller bouillon, for at give ekstra kraft. Derudover går den godt sammen med friske salater, tomater og agurk, og kan pifte din ret op til noget helt exceptionelt. Shisoen kan også fermenteres helt neutralt og saltet, eller som kimchi med masser af krydderier, chili og hvidløg. Udover bladene, bruges også frøene til at lave ssamjang, som er krydret koreansk dipsauce. 
  
Du kan også dyppe den i tempuradej, fritere den og servere den som snack. 
  
Shiso tilhører læbeblomstfamilien.

Tags