image

Ingrediens

Kartofler - Blå

Kartoffelsorter Blå: Vitelotte, Bleu de la Manche, Blå Congo og Blaue Anneliese 

De blå kartoffelsorter, ja man kunne fristes til at tro, at det er nye fancy sorter. Det er ikke tilfældet - det er gamle sorter og mindst 100 eksisterer der. De er ikke tilgængelige i handlen særlig mange af dem. De mest almindelige der er til at få fat på er sorten Vitelotte, som smager kraftigt af nødder. Den egner sig godt til salater med sit blå og hvidmarmorerede kød.  
Så er der den delikate Bleu de la Manche, som er lilla og meget aromatisk i smagen.  

Blue Swede også bedre kendt som Blå Congo - den er til den bløde side, ja noget melet i konsistens. Den er sjov at bruge til kartoffelsuppe som får en blå/lilla farve eller til mos.  
Sidst har jeg valgt at nævne Blaue Anneliese. Dagen efter den er kogt, er den af de blå typer, der er meget mørke blå og meget fast i kødet. Den egner sig ikke til mos eller suppe, men bedst som kogt enten varm eller kold. 
Når man tilbereder de blå sorter, er det bedst at bage eller koge med skindet på. Sådan bevares farven bedst. 

Klassiske retter: Kold kartoffelsalat og alle frokostretter hvor der ikke specifikt står hvide kartofler.
 
Jeg syntes, de er bedst egnede til fx kolde salater hvor de erstatter den hvide kartoffel, eller måske halvdelen af dem. Hvor de blå kartofler er kogt med skræl, og har ’sat’ sig, til dagen efter.  
Eller som chips.     
Eller som fyld i samosaer eller æbleskiver.                                                                                                                                
Eller spread lavet af 1/3 blå kartofler og 1/3 lilla gulerod som er kogt sammen. Blandes med 1/3 kogte, afskallede, tørrede hestebønner. Smag til med koriander, hvidløg og kørvel kørt i høj blender med vandet fra kartofler og gulerod. Kør en anelse olie i til sidst eller en klat smør. Smag til med salt og peber. Brug den i sandwich eller som dip til stegte grøntsager. 
 
Plantefamilie: Natskyggefamilien 

Tags