image

Ingrediens

Sar

En helt fanstatisk aromatisk krydderurt, som har hårde og tørre stilke, ligesom rosmarin, salvie og timian. Den stammer fra varme himmelstrøg i Sydeuropa og Nordafrika, men den klarer fint at vokse udendørs i Danmark. 

Du skal forestille dig en urt, som smager af peber – lidt af kraftig oregano med et touch af timian. Der er meget aroma og meget bitterhed, så den skal lige tøjles, men veldoseret, kommer den med en helt særlig aroma. Der findes en særlig variant af sar, som hedder citronsar – den har kraftige noter af citron samtidig med at du ikke er i tvivl om at den smager af sar. 
 
Sar har køkken-anvendelse ligesom rosmarin og timian. Hvis den skal drysses rå over et emne, eller i en dressing, er det klogt at plukke den og hakke den ganske fint. Den egner sig til at komme med i alle former for kogninger, hvad enten du skal koge bælgfrugter, lave en suppe, koge en gryderet eller braisere grøntsager og kød. Du bliver glad i låget af den karakteristiske duft, der spreder sig fra ovn og gryde.  
 
På tysk kaldes sar for bønneurt. Det er altså også ret sikkert at sar passer godt til al kogning af bønner, hvad enten de er tørrede eller vi taler om friske grønne bønner. Sar hopper naturligt ind i alt med bønner, og tager lige toppen af en lille smule fims.  
 
Det er smart af dig at have sar i urtehaven. Den er nem at holde. Bare den bliver luget lidt og ikke får alt for meget vand, så er den ikke til at slå ihjel og så har du året rundt en god redningsurt, som kan aromatisere småkedelige råvarer, du vil give lidt førstehjælp.  
 
Sar fungerer godt i det salte køkken, hvor den går godt i spænd med al slags fisk og kød – både fede fisk, magre fisk og koge- eller stegestykker af alle typer kød. Anvend både sar til sarte råvarer eller til kraftigsmagende som får, gris, vildt og indmad som godt kan tåle lidt hardcore medspil. Sar er også velegnet til indmad og vildt. Den går godt i spænd med tunge simreretter, hvor der både indgår vin, et dryp sherry eller anden alkohol i tilsmagningen. I mange koge/braiserings/stegeretter med grøntsager fx knoldselleri, gulerod, porre – passer sar fortrinligt ind. Den er faktisk fin med de fleste tilberedte grøntsager.   
 
I det søde køkken, kan du aromatisere og infusere frugter og bær - både vilde og dyrkede, med sar.  Der skal ikke meget til, så får du lige den der sjove tvist, som giver din dessert eller kage lidt overraskelse, som spiller rigtigt godt ind til alt med fede mejeriprodukter og/eller hvid chokolade. Det er en nem måde lige at aromatiserer og få en lille snert af bitterhed ind i det søde køkken. Ohhh, bagte æbler med et touch af sar! 
 
Sar er også god som en ingrediens i din egen urtete og den spiller godt ind i relisher og chutneys, som glider godt ind på ostevognen eller får grøntsagerne til at spille max. 
 
Sar tilhører læbeblomstfamilien.  

Tags