image

Ingrediens

Oregano

Oregano er meget mere end smagen af en god pizza. Men jeg må indrømme at tanken om nybagt pizza også rammer mig når jeg dufter til et friskt bundt oregano. 

Oregano bruges meget i middelhavslandene til alverdens retter. Fx på klassisk pizza, i skønne tomatsaucer, i pastaretter, i supper og grillet fisk og kød. Der findes rigtig mange forskellige oregano sorter – nogle mere kraftige og aromatiske end andre.  

Oregano og merian er i familie med hinanden – men bliver ofte forvekslet med hinanden, selvom de er to helt forskellige krydderurter. Merian er på sin helt egen måde skøn - prøv den til grillede grøntsager og i saucer. 
Alle krydderurter kan tørres og nogle er mere attraktive end andre. Tørret oregano er smagfuld og dejligt. Bind oregano i bundter og hæng det til tørre et varmt sted – helst uden for meget fugt i luften.
 
Mange italienske retter kalder på oregano – men andre lande bruger oregano på dejlige måder.  
Prøv fx den argentinske Chimichurri sauce – den er smagfuldt og meget nemt at lave og kom det på grillet fisk, kød, grøntsager mv. Chimichurri sauce består af hakket frisk oregano, persille, hvidløg, chiliflager, vineddike, olivenolie, salt og peber.  
 
Oregano er blandt de krydderurter som er gode at anvende når dine retter skal tilberede i længere tid – det samme gælder timian, rosmarin og salvie. Hvor fx dild, purløg, kørvel og basilikum først tilsættes retten i sidste øjeblik for at beholde sin friskhed og karakter.  
   
Frisk oregano har sæson fra forår til efterår.  
 
Oregano tilhører læbeblomstfamilien.  

Tags